En verden under byen

I sidste uge var min ven og krimikollega, Robert Goddard, og hans søde hustru, Vaunda, i Berlin. Robert er ved at lægge sidste hånd på sin seneste roman, der foregår i 1930’ernes Berlin, og han var på en lille afsluttende researchrejse for at tjekke op på sin fakta. Mandag havde jeg imidlertid fået lov at bestemme, hvad der skulle ske, og jeg bestemte, uden tøven, at vi skulle i Berliner Unterwelten.

Unterwelten_5

Jeg har været der én gang før, og det gjorde så stort indtryk, at jeg siden har jeg anbefalet det til alle, der spørger.  Som navnet antyder handler det om en underjordisk verden under byen, men Berliner Unterwelten er samtidig navnet på den non-profit forening, der har tilladelse til at give guidede ture under jorden, og som bruger overskuddet fra billetsalget til at financiere yderligere forskning af tysk historie. Der findes et hav af forskellige ture, hvoraf jeg indtil nu været på to forskellige, nemlig tour M, der handler om de mange kreative og dramatiske flugtveje og forsøg  fra Østberlin til Vestberlin, mens muren stod, og Tour 1, Dark Worlds, som giver indblik i, hvordan de civile oplevede bombealarmerne under 2. Verdenskrig.

Unterwelten_2

Ned, ned, ned i dybet

Begge ture var virkelig interessante, og jeg tror faktisk ikke, det var held, for jeg har aldrig mødt nogen, der ikke var begejstrede og berørte, uanset hvilken tour, de havde været på. (På touren om flugtveje havde jeg endda ikke mindre end tre 11-årige tweens med på slæb, og tænkte ved mig selv, at det nok ville blive lidt langhåret for dem, men nej, de var åben mund og polypper samtlige to timer, og endda på engelsk). På turen flyver man fra underjorisk rum til underjordisk rum, mens en utrolig engageret og vidende tourguide fortæller fakta og anekdoter i en skøn blanding.

IMG_7348 (1)

Vores virkelig gode tourguide Stephanie Ramsey

På touren med Robert hed vores tourguide Stephanie Ramsey, en veltalende canadier, der er ved at færdiggøre sit speciale om 2. Verdenskrig, og hun var simeplthen topmålet af en superb guide, der vidste det hele og lidt til, og desuden var underholdende og gav sig tid til at svare på alle kryptiske spørgsmål, som sådan et par skøre krimiforfattere kan finde på at stille. Touren tog godt halvanden time, lidt kortere end den om flugtvejene, til gengæld så vi nogle helt andre rum, inklusiv historiske toiletter, hvilket kun bar ved til oplevelsen af, at de underjordiske anlæg under Berlin er u-e-n-d-e-l-i-g-e.

Berliner Unterwelten_4

Historiske toiletter

Der er køligt under jorden, og især om sommeren skal man passe på, man ikke bare tropper op i en tynd T-shirt, for så kommer man alvorligt til at fryse, og om vinteren beholder man bare sit overtøj på, og så går det fint. På hjemmesiden får man fint overblik over de forskellige ture og hvilke sprog, Berliner Unterwelten tilbyder, kun en ting er lidt fjollet, (og jeg tror det skyldes, at foreningen som skrevet er non-profit forening, og alt derfor er sådan lidt hjemmeflikket, og det er sgu egentlig ret charmerende), og det er, at man ikke bestille billetter online, men bliver nødt til at troppe fysisk op ved billetkontoret i Wedding. Om vinteren er det ikke et problem, man skal bare være der en halv time før, så får man  100% en plads, men om sommeren kan man altså risikere at gå forgæves, fordi det jo kører efter først til mølle-princippet. Til gengæld er der langt flere ture om dagen at vælge mellem om sommeren. Alle ture begynder ved Gesundbrunnen Station i Wedding, og Berliner Unterweltens billetkontor ligge ved den stations-udgang, der vender over mod Humboldthain, Weddings dejlige park, hvor jeg forresten ofte løber, og hvor der er friluftsbad om sommeren.

IMG_7343 (1)

that was jolly interesting

Som jeg også havde regnet med var Robert og Vaunda begejstrede for turen, og da vi igen stod på gaden var alle blevet underholdt, klogere og … sultne! Vi tog toget to stationer til Denkmal Berliner Mauer, og fik set Vorsöhnungskirche og resten af Denkmal Berliner Mauer langs Bernauerstraße, og fik tilmed også tjekket Ackerstrasse 133-134 ud, en bygning der spiller en rolle i Roberts nye roman, men som desværre så noget anderledes ud i virkeligheden, end hvad han havde kunnet finde frem til via historiske kanaler, men skidt pyt, det er er jo fiktion, så må man jo i grunden alt. Til sidst spiste vi frokost på Pizza Pane i Ackerstrasse 23, et supergodt pizza-sted med rigtig italiensk mad (du dør langsomt og smertefuldt under tjenerens hånd, hvis du beder om ananas på din pizza).

Pizza_8

En virkelig hyggelig dag, hvor der blev snakket om litteratur, research og krimiplots lige indtil jeg måtte afbryde for at hente mine 3-400 børn. Når Roberts roman udkommer til efteråret, skal jeg nok prøve, om jeg kan få fingre i nogle signerde kopier, jeg kan udlodde her på bloggen. Indtil da kan I jo lige nå at læse op på hans forfatterskab, her, jeg kan virkelig godt lide hans romaner, og har læst de fleste.

Håber I har det godt drude, og beklager latenstiden, men hele familien Reid-Gazan røg ned med den lede halsbetændelse for et par uger siden, pyha, denne vinter kombineret med Frankies start i Kita trækker tænder ud! Vi længes alle sådan efter det Berlinske forår, åh, hvilken velsignelse lige om hjørnet.

 

About Sissel-Jo Gazan

Forfatter, biolog, mor til tre, bor i Berlin på 10. år og skriver om alt det, du ellers ikke lige ville finde.
Comments
2 Responses to “En verden under byen”
  1. Karin siger:

    Hej Sissel.

    Er det slet ikke muligt at kontakte dig personligt et sted?

    Mvh
    karin

Leave A Comment