Køb billig økologi med hjem

I nogens øjne er jeg nok en ukritisk klidmoster, mens andre ville sige, at jeg er flegmatisk realist. Egentlig betyder det ikke så meget, hvilken bås jeg bliver proppet i, for uanset folks opfattelse af økologi, tror jeg personligt 100% på det. For mit eget velbefindende, for min families og for moder jords, naturligvis, og ikke mindst fordi det synes logisk, at fylder man lort i maskineriet, så kører vognen derefter.

IMG_5948

Nu jeg tænker over det, er jeg faktisk direkte bange for kemikalier og hormonforstyrrende stoffer, og jeg vil allerhelst leve 100% økologisk, hvilket selvfølgelig ikke er muligt (prøv bare at tæl hvor mange Döner Kebab-grillbarer og isbutikker, jeg nævner i Vi elsker Berlin-guiden), men så 90% da.

IMG_5952

Det er heldigvis rigtig nemt at leve økologisk i Berlin, både fordi tyskerne har en meget lang tradition for økologi, og fordi Berlinerne i særdeleshed har bygget denne tradition ind i hverdagslivet, hvor gader og stræder bugner med økologiske markeder, die såkaldte Wochenmärkte, økologiske købmænd og deciderede supermarkeder. Mit yndlings supermarked er LPG på Kollwitzstraße, et supermarked i to etager, hvor man kan få alt fra uld/silke-undertøj til børn og voksne, til toiletpapir, makeup, fraktalkål, bouillonpulver, skinkesalat, julekager og dåsemajs, seriøst alt.

Det er en fornøjelse at gå ind i LPG og købe ind, en fornøjelse at man ikke skal drøne rundt som en hovedløs høne og vende og dreje alle dåser og pakker for at finde økomærket, men bare kan putte varerne ned i sin kurv og vide, at den økologiske kvalitet er i top. Egentlig er LPG en forkortelse af Landwirtschaftliche Produktionsgenossenschaft, en samling landbrugskooperativer i DDR, men i den moderne sammenhæng står LPG for Lecker, Preiswert & Gut. LPG er dog stadig et slags kooperativ, som man kan melde sig ind i, og hvis man gør det, får man varerne til ekstra fordelagtig pris, og det er også forklaringen på, hvorfor der i hele supermarkedet står to priser ud for hver vare, en for medlemmer og en for ikke-medlemmer. Og hvilken relevans har min supermarked-fetich så for jer? I er jo ligesom på ferie, og har vel ikke tænkt jer at købe hverken mælk eller kartofler? Både min mor og adskillige venner skal imidlertid altid nå omkring LPG, når de er på besøg, hvor de køber Weleda-produkter, olier (både madolier og kropsolier), nødder og tørfrugter, varer der er hysterisk dyre i Danmark, og noget billigere i Berlin, selv uden LPG-medlemskort.

Derudover er LPG’s kantine, Bio-Bistro, virkelig god og åben fra 11-20.00 hverdag undtaget søndag. Her kan man få simpel, men velsmagende frokost efter kantine-metoden med bakke og tag-selv-bestik, og der er altid både kød og vegetariske/vegane retter, salater, desserter og diverse drikkevarer. Det er dømt minus fine-dining og totalt folkekøkken, men det er god mad og virkelig billigt. Vi forsøger at købe stort ind i LPG én gang om ugen, slutter altid af med frokost i kantinen og er hver gang lige begejstrede.

IMG_5953

Mark er mæt og glad og på vej hjem med en kasse fuld af dejlige sager.

About Sissel-Jo Gazan

Forfatter, biolog, mor til tre, bor i Berlin på 10. år og skriver om alt det, du ellers ikke lige ville finde.
Leave A Comment