Markeder i Berlin

For mange er loppemarked om søndagen indbegrebet af Berlin. Mauerpark Trödel, loppemarkedet på 17 Juni Straße, på Boxhagener Platz eller Arkona Platz, for bare at nævne et par af de mest populære (hvis du vil gelejdes til en samlet liste over alle Berlins loppemarkeder, så klik her ). Stemningen om søndagen er virkelig også helt særlig. Der er masser af liv og spræl, men samtidig kan man godt mærke, at det er søndagsliv. Folk er nede i gear, de sidder i solen og får sig en kaffe, de spiller bordtennis i slowmotion med en fremmed, selv når de bugserer deres nyindkøbte skriggule DDR-hessianlampe ned ad gaden eller poserer med deres nye vintage-hat, sker det i andægtigt tempo, folk roder i gamle kasser og æsker, og der pruttes og forhandles. Var det lige præcis det, du havde glædet dig til sidste søndag, den 15. november? Daske rundt på loppemarkederne, det ene efter det andet, og i ro og mag finde de dimsedutter og dingenoter, du ikke vidste, du havde brug for? Og blev du slemt skuffet, da du opdagede, at samtlige loppemarkeder i hele byen var lukket? Det kan jeg godt forstå, og jeg har desværre dårligt nyt. Søndag den 15. November var nemlig den såkaldte Volkstrauertag, den ene af to officielle sørgedag, hvor dødsofre for krig og undertrykkelse mindes. Volktrauertag tilhører de såkaldte stille dage, en slags valgfrie helligdage, der er forskellige fra land til land, og som er knyttet til forskellige regler, f.eks. at handelsfolk skal holde fri på Volkstrauertag, og at det er forbudt at danse på Langfredag. En vigtig og emotionel dag, men selvfølgelig lidt en streg i regningen, hvis man er kommet til at Berlin for at gå på loppemarked. Og her kommer så de dårlige nyheder: Næste søndag, den 22.11.2015, er alle loppemarkeder nemlig også lukket! Her drejer det sig om endnu en alternativ helligdag, kaldet Totensonntag, (også kendt som Evighedssøndagen), en dag hvor alle døde mindes, måske en slags evangelisk udgave af De Dødes Dag, mexicanernes hyldest af deres døde hvert år 1. og 2. november? Hvem ved. Faktum er, at loppemarkederne altså er lukket, øv bøv.

Uden navn 2

 

På mandag den 23. 11 sker der til gengæld noget stort i Berlin, for her åbner de fleste julemarkeder officielt. Juhu, jeg elsker julemarkeder, og de varer helt til lillejuleaften, og er åbne uges syv dage (se en samlet liste over Berlins julemarkeder her.) Vores favoritter er julemarkedet på Gendarmenmarkt, hvor det koster en skilling at komme ind og man kan købe det fineste mundblæste julepynt, og det i Kulturbrauerei i Prenzlauerberg, som er superhyggeligt og overskueligt og har sjove tilbud til børn.

Uden navn 3

Jeg kommer helt sikkert til at blogge en del om juelmarkeder i denne Herrens december, f.eks. om det japanske julemarked, der foregår i Revaler Straße i Friedrichshain den 5 og 6 december, hvor jeg skal hen med min veninde, Miko, der er halv japaner, men selvfølgelig også om de mere traditionelle tyske julemarkeder med Lebkuchen og Glühwein. Kommer du til Berlin i december, så må du love især dig selv, at du besøger så mange julemarkeder som overhovedet muligt – der findes bare ikke noget bedre til pleje af den indre nisse.

 

IMG_5956

En anden tradition som vi elsker i Familien Reid Gazan er Kerzenziehen i Christuskirken, som forresten er vores nabo. Det er simpelthen så hyggeligt, også for ateister, for ingen prøver at hverve nye kunder til kirken, de har bare slået telt op i gården og dørene op til kirken, hvor de serverer sprøde vafler med puddersukker, te og kaffe, og har man lyst til at give en mønt for herlighederne, er man velkommen, men har man glemt sin pung, er man alligevel velkommen. Lysstøberiet foregår i telten i gården. Her bliver man udstyret med en væge med en knude på, og så er det bare om at komme i gang. Fordelt rundt om to varme gryder med voks dypper man efter særlige instruktioner sin væge i gryden, kun afbrudt af hyppige gåture ude i kulden, så voksen størkner ordentligt og lyset bliver lige. Det koster mellem 4 og 25 euro at støbe et lys, afhængigt af størrelse, og sådan et lys er den perfekte julegave til mormor, skulle jeg hilse at sige, faktisk tror jeg, mormor ville blive direkte utryg, hvis hun et år ikke skulle få et hjemmestøbt lys i julegave. Kerzenziehen løber af stablen i Christuskirkens gård i Anklamerstraße 31, men kun i sidste uge af november og første uge af december. Jeg glæder mig bare så meget til mandag!

About Sissel-Jo Gazan

Forfatter, biolog, mor til tre, bor i Berlin på 10. år og skriver om alt det, du ellers ikke lige ville finde.
Leave A Comment