Køb din U-bahn billet uden stress

Jeg indrømmer blankt, at denne service-information muligvis er irrelevant for jer, der rejser til Berlin på ferie. I er jo på ferie! Så gør det nok ikke så meget, at man karter rundt på U-bahn stationen som en billetløs høne, fordi man ikke ved, hvordan man trækker en billet, hvordan man betaler for den, og hvor man stempler den? Men for os fastboende, og måske også jer, der skal nå i Philharmonikaen til kl 20.00-nul-dut-forestillingen eller måske ”bare” jeres fly hjem til Danmark, er det altså virkelig über-nervig at billetautomaterne på Berlins 173 U-Bahn stationer er langsommere end R2D2 på nervepiller. Man fristes virkelig til at tro, at der sidder en lille skrankepave-nisse inde i maskinen og fumler med læsebrillerne, så lang tid tager det, og jeg har flere gange oplevet både to og tre tog køre fra mig, fordi jeg desperat stod og ventede, mens maskinen udsendte oldnordiske printlyde. Der må man nok sige, at de højteknologiske mobilbilletter i København er en anden historie, men jeg tror, det har lange udsigter i Berlin, for hvorfor ændre et system, der fungerer ganske udemærket? Mutti siger: ”Spar, og du har.” Nå, her kommer mine gode råd til at købe billet på U-Bahn stationen, og det er råd, der hviler på bitter erfaring og mange tog senere.

 1. Brug www.bvg.de og/eller appen BVG Fahr-info, der kan downloades i app-shoppen. Begge dele fungerer ligesom rejseplanen.dk, og hjælper med at finde hurtigste og korte vej gennem byen med offentlige transportmidler. Så langt så godt.
 1. Siger BVG at du skal med U eller S-bahn, da læg venligst straks minimum ti minutter til rutens gældende tidspunkter, da det nemt tager ti minutter at købe billet. Det kan derfor betales sig at købe 4-Fahrten-Karte, når du nu alligevel står og bakser med maskineriet, for så får du fire billetter på én gang, og det varer lidt længere inden du igen skal stå med røg ud af ørerne foran de gule plageånder. Og så får man tilmed mængderabat!
 1. Nu skal du bestemme sig for, om du vil købe en Kurzstrecke eller en enkeltbillet, en Einzelfahrschein. Skal du højst 3 stop med U eller S-Bahn, kan du nøjes med en Kurzstrecke (med Bus eller Tram kan du køre max seks stop på en Kurzstrecke-billet)) og du må gerne skifte, hvis du da kan nå det på tre stop, men du må ikke køre tilbage i samme retning, fy føj! Du kan derfor ikke køre ét stop fra Alexander Platz ti Jannowitzbrücke, stå ud og købe en Zimtschnecke hos bageren, for så at køre et stop tilbage til Alexander Platz. Der må du købe en ny billet. Så altså: én BVG-billet giver kun lov til at køre i en retning (fremad march).
 1. Husk altid at stemple din billet, inden du står på toget. Kontrollørerne er ikke at spøge med, faktisk virker de mest om de lige er blevet lukket ud af fængslet (eller flygtet), og har utrolig meget lyst til at demonstrere den lille flig af magt, de er kommet i besiddelse af. De bærer ikke uniform, men stikker, uden varsel, et skilt op i hovedet på dig, og taler helt sikkert ikke engelsk. Og Gud nåde og trøste dig, hvis din billet er enten forkert eller ikke stemplet. Så får du en bøde på 60 euro, samt dræberblik.
 1. Både når du køber Einzelfahrkarten og Kurzstrecke kan du vælge mellem ”Regeltarif” og ”Ermäsiggungstarif”. Regeltarif er en almindelig voksenbillet, og Ermäsiggungstarif er en børnebillet til børn mellem 6 og 14 år, hvorimod børn under seks år kører gratis.
 1. Hvis du bevæger dig i Berlin skal du altid købe til zonerne AB.
 1. Tag for Guds, og din egen, skyld kontanter med, og helst mønter. Maskinerne praler godt nok med både at kunne tage kort og sedler, men det gælder altså kun på solformørkelsesdage, hvor det blå stær synger, og den lille viser står på sned. Cash er king, og mønter er bedst.
 1. Hvis du ved, at du skal køre meget med U-bahn kan du med fordel købe dig et såkaldt Tageskarte, der gælder hele dagen til den følgende nat klokken 3.00, mener jeg det er (det står på billetten). Man kan selvfølgelig også købe ugepas og månedspas, men det har jeg ingen erfaring med, og man skal nok på Alexanderplatz, Freiderichstrasse eller en anden større station.

 

God tur! Når billetten først er købt, knuselsker jeg at køre med U-Bahn – selv efter ti år er det en eksotisk, forunderlig rejse gennem en altid foranderlig storby.

 

PS. Det er for resten min rigtig gode ven og kollega, Christian Jungersen, der er håndmodel på billederne.

Først berører du skærmen

Først berører du skærmen

 

Så vælger du Kurzstrecke eller Einzelfahrschein afhængigt af længden på din rejse

Så vælger du Kurzstrecke eller Einzelfahrschein afhængigt af længden på din rejse

 

Du kan også vælge 4-Fahrten Karte - så sparer du

Du kan også vælge 4-Fahrten Karte – så sparer du

 

Tag billet

Tag billet

 

Og husk for Guds og din egen skyld at stemple før ombordstigning

Og husk for Guds og din egen skyld at stemple før ombordstigning

About Sissel-Jo Gazan

Forfatter, biolog, mor til tre, bor i Berlin på 10. år og skriver om alt det, du ellers ikke lige ville finde.
Comments
3 Responses to “Køb din U-bahn billet uden stress”
 1. Phillip Mills siger:

  Hi Sissel
  Thanks for the tip. Looks like we have a lot in common, sharing experiences from our favourite neighborhoods in Copenhagen and Berlin. I wrote this article about Mitte. I hope you can use it.
  http://philsspaces.com/2014/10/17/oh-my-mitte/

  Thanks again for a great blog!
  Best Philiip

 2. Mette siger:

  Ja for dælen, jeg troede også det var løgn, lige da jeg arriverede til B. Men Hey! Du kan lige opdatere dette indlæg med at man nu rent faktisk kan købe en mobilbillet på BVG appen. Det er godtnok stadig mindre smooth end Mobilbilletter, men man kan det, og så er billetten tilgængelig i de to timer, den er gyldig.

  Og nu hvor jeg har dig. Fed blog, skal straks over og have fat i din bog! Kan du ikke lige tippe om hvad man kan lave på en regnvejrsdag (eller som tilfældet er i dag; snevejrsdag)?

  • sjovt, du lige skriver dette nu, for så sent som igår så jeg nemlig i U8 at de skrappe kontrollører gik rundt med sådan en smart dims, de skannede med, og tænkte: “Nå, nå, BVG, nye tider!” 😉 Og når du siger regnvejrsdag/snevejrsdag, er det så med eller uden børn? Det hele står jo i bogen, meeeeen i anledningen af at julen er forbi, kan jeg godt komme med et super forslag, skal bare lige kende setuppet, da det måske ikke er så sjovt at gå på verdens fedeste museum for børn, hvis du er her på kærestetur med din nye fyr…. 🙂 Idag er der jo i hvert fald loppemarked på Arkonaplatz – og i Mauerpark. De er begge super fine.

Leave A Comment