Bar røv og dolk

Egentlig bilder jeg mig ind, at jeg er typisk dansk og dermed frisindet. Barn af 1970’erne, vokset op i et venstreorienteret miljø, hvor vi løb nøgne rundt, og lærte, at det hed venusbjerg, ikke skamben, for der var sandelig ikke noget at skamme sig over. Frisindet eller ej er det et faktum, at jeg, efter snart 11 år i Berlin, stadig har et meget anstrengt forhold til FKK, forkortelsen for Freikörperkultur, hvilket skal oversættes med noget i retning af ”retten til at være splitter Hans Jørgen”. Tyskerne og berlinerne i særdeleshed elsker simpelthen at være nøgne, og da saunakulturen er både rig og udbredt, ja, hvad er så mere naturligt end at give den fuld gas i byens mange saunaer?

sauna

Sauna Olivin – uden Adam

Jeg stiftede bekendtskab med Berlins bramfrie nøgenhed på benhård vis. Jeg havde fra adskillige sider hørt om Sauna Olivin, en fin, hverdagsagtig sauna på Schönhauser Allee, ikke noget med luksus og over the top priser for leje af en badekåbe, men en nede-på-jorden-sauna uden så mange dikkedarer, men stadig med hygge og atmosfære, mulighed for at smide sig på en dækstol med en bog, en lille bar, hvor man kan købe drikkevarer og en massør, der kan bookes. Der ville jeg da hen! Da jeg ankom, var der næsten tomt, og jeg klædte mig om, tog et brusebad og tog min badedragt på. Et kort øjeblik kom jeg i tvivl om det med badetøjet, men da jeg ikke havde set noget skilt, der sagde, at det skulle være forbudt, og eftersom jeg godt kunne regne ud, at saunaen måte være for både mænd og kvinder, tog jeg for givet at man havde ret til i det mindste et lille bitte figenblad, når man gik ind i saunaen. Saunaen var også tom og jeg satte mig godt til rette, pyha, der var varmt, jeg blev helt døsig, og lagde mig ned for at blunde lidt. Hvor længe der gik, ved jeg ikke, men da jeg vågnede med et spjæt, blev jeg mødt af dette syn:

Hamam-Manipuleret

hej hej!

Ja, der sad seks fuldvoksne mænd på de øvrige bænke i saunaen, alle med bar røv og dolk. Øh, hvad gør man? Heldigvis var det tid til Aufguss, eller saunagus, som det vist hedder på dansk. Bademesteren kommer ind og hælder vand med urter eller lign på de gødende kul, hvorefter han svinger med et håndklæde på en bestemt måde, så alle saunagæster får en varm vind i bærret. Bademesteren, også en mand for øvrigt, så hvast på mig, da han kom med sin spand og sit håndklæde. ”Junge Frau, es ist eine textilfreie Zone,” sagde han, hvorpå jeg svarede: ”Nå, men så tror jeg da lige jeg går ud og tager min badedragt af – jeg er tilbage om en sekund,” hvorpå jeg smuttede ud af saunaen for aldrig igen at blive set. Siden har jeg naturligvis været i sauna masser af gange sammen med nøgne mænd, for det gør man altså her, men vænne mig til det, det gør jeg altså aldrig helt. Olivin har for resten Damentag om torsdagen, har jeg fortalt at torsdag er min yndlingsdag?

Aspria_pool

I julegave af Mark fik jeg et gavekort til en sauna, jeg aldrig havde prøvet før, nemlig Aspria, der udover at være et SPA, også er et hotel, samt et træningssted med fitnessstudie, kurser og en 25 meter lang svømmebassin, ret smart hvis men gerne vil kombinere afslapning og spa med sport, hvilket er oplagt i Aspria, fordi man kan købe et Happy Hour Daypass for 29 Euro, der giver adgang til hele molevitten mellem 12 og 17 (massage, ansigtsbehandlinger osv, skal man booke på forhånd og betale ekstra for.) Jeg havde et gavekort til en klassisk hamambehandling plus massage, og hold da op hvor var jeg glad for, at jeg på forhånd havde sagt, at min behandler skulle være en kvinde. Hamam er nemlig en decideret afvasking, og man ligger splitternøgen på et opvarmet marmorbord og bliver først peelet med en silkehandske, og dernæst sæbet ind i alle ender og kanter.

Hamam manipuleret_2

Det havde været så grænseoverskridende, hvis min behandler havde hedder Günter og været to meter høj med overskæg, men nu hed hun i stedet Susanna og var en gudesmuk colombianer med lændeklæde, så jeg følte mig helt klart mere som Khaleesi fra Game of Thrones end et stift bræt i en tysk sengekantsfilms. PYHA.

Aspria_spa

Behandlingen var fantastisk og bagefter defilerede jeg rød og glat og varm ud i spa’en for at få lidt saunavarme, som Susanna havde anbefalet. Og så skete det igen. Jeg endte med at gå lidt perpleks rundt godt pakket ind i min morgenkåbe, for hver gang jeg kiggede ind i en sauna, var det eneste jeg kunne få øje på en masse mænd med dolk. På et tidspunkt fik jeg øje på et tomt boblebad, og aldrig i mit liv har jeg smidt morgenkåben og krøbet ned under vandskorpen så hurtigt som dér, en lynhurtigthed der desværre ikke var helt gennemtænkt. Tre minutter senere kom der nemlig hele fire Adam’er på omkring 70, livligt snakkende (og knivsvingende) og satte sig ned i bassinet til mig, og hvordan kom jeg nu ud?! Min første strategi var at vente, men efter 7 tryk på knappen, 35 minutter senere og ti meget runkne fingre, måtte jeg kapitulere og vise Dieter, Heinrich, Ulli og Sven hele min store dejlige nummi, mens jeg gik de seks trin op ad bassintrappen. På dette tidspunkt var jeg nu så anspændt og forkrampet at jeg faldt i dyb søvn i en af Aprisas ”Ruhezoner”, en virkelig snild indretning, hvor man kan slappe helt af med en bog eller lignende, og da jeg vågnede, var jeg skrupsulten. På vej til cafeen, der sælger friskpresset juice og lette retter, opdagede jeg, at der i SPA’ens allerfjerneste hjørne var en Frauensauna. Ganske lille, men stor nok til mig. Godt nok var der en meget syrlig matrone, der spurgte om jeg egentlig havde vasket mig (?), men bortset fra det var alt godt. Jeg tog et kvarter i varmen, og nød det afslappende i, ikke at skulle forholde mig til alle de knive. FKK er cool, men ikke noget for mig. Jeg er alt for blufærdig – og desuden alt for glad for min flotte badedragt fra Blush.

 

God tur i SPA i Berlin – og i tilfælde af panik: luk øjnene!

About Sissel-Jo Gazan

Forfatter, biolog, mor til tre, bor i Berlin på 10. år og skriver om alt det, du ellers ikke lige ville finde.
Comments
One Response to “Bar røv og dolk”
  1. Anne Katinka Krogsbæk siger:

    Smiler bredt . Hvor jeg forstår dig. Jeg har rejst en del år i Thailand, og har fundet sammen med et par af pigerne der arbejder på det lille hotel vi altid bor på. I flere år spurgte de mig vil du med i sauna , jeg sagde nej til dem , her er sauna 24/7 så det tror jeg ikke jeg magter. En dag sagde jeg ja, jeg fornemmede at de havde læst et trendy europæisk dameblad og set det var in at gå i spa. En rigtig tøsetur vi var seks piger afsted bag på ladet af en bil.Det var en kæmpe oplevelse og en lidt primitiv sauna. Varmet op med brænde og gus med frisk gurkemeje.De havde saronger på i saunaen ,smart. Bagefter gik man ud til et stort vandkar ,hvor der lå en øse og så pjaskede man vand på. Deres bruser. Tro mig det var en kæmpe oplevelse. Bagefter inviterede jeg på mad ,vi købte ind på et marked og gik hjem til dem og grillede lækre fisk skaldyr og rejer. Bedre en den bedste turisttur Spis gå hjem.

Leave A Comment