Julestemning überall

Hvis man ikke allerede er i julestemning, kan man godt nok hurtigt komme det i Berlin! Jeg kender ingen der som tyskerne formår at jule så meget igennem, men samtidig gøre det med god stil. Der er bare hyggeligt over alt – både i supermarkedet, der pludselig bugner med Lebkuchen, Dominosteine og Spekulatius, og naturligvis på diverse julemarkeder og hos juletræsmændene, der ikke kun sælger træer, men ofte også ofte Glühwein, vafler og pølser, som man kan nyde i kulden mens man lytter til de lyksalige børns små klare stemmer.

IMG_6278

Juletræssalg med pølser og Glühwein på Invalidenstraße

På Unter den Linden bliver træerne iklædt hundrede millioner små lyspærer og i Galeria Kaufhof på Alexanderplatz bliver der pakket julegaver fint ind som aldrig nogensinde før, de har simpelthen en helt sektion på 4. sal kun for juleindpakning med stjerner, bånd og glimmer. Altså, man skal godt nok være en sur gammel nisse for ikke at blive smittet af  julestemningen i Berlin.

IMG_6403

Vores to yndlings julemarkeder er julemarkedet på Gendarmenmarkt og julemarkedet i Kulturbrauerei, også kaldet Lucia Weihnachtsmarkt, og mens  vi kun kommer én gang på Gendarmensmarkt, som ligger lidt længere væk, når vi altid 3-4 gange på julemarkedet i Kulturbrauerei, som ligger en kort gåtur fra hvor vi bor. Kulturbrauerei er et gammelt bryggeri, der i dag fungerer som kulturcentrum for alt fra afrikansk dans, til natklubber, biografer, koncert-venues og teater, og den sidste uge i november forvandles hele gården til et slaraffenland for folk med hang til gløgg, krims og krams, og så kører det løs med jul med jul på indtil den 23 december.

IMG_6427

Willow tager sin karrusel-tur nummer 17

Julemarkedet i Kulturbrauerei rigtig fint for børn, også de mindste. Der er to karruseller, en for de helt små og én for de lidt større, et ridderborgspil, hvor man får lov at skyde med armbrøst og kan vinde slik, og to store trampoliner af den slags, hvor man bliver sikret i en gummisele og derfor kan springe helt op til himlen og plukke julestjernen. Der er også levende ild flere steder, og dermed masser mulighed for at få varmen, ikke mindst ved hjælp af Lucia Mantel Heizung, en genial radiator-indretning for frossenpinde, se klippet her:

 

 

Nå, men det var skønt at være på Lucia Weihnachtsmarkt igen, og ud over karruselture og nedskudte riddere, blev der spist  franske gallettes med gedeost og valnødehonning, drukket gløg og set på utrolig mange dimsebutikker.

I næste uge skriver jeg om julepynt, for det er blevet tid til at vores tre børn hver især skal vælge ”årets stykke julepynt”, en tradition jeg fandt på for cirka ti år siden, da Lola var lille, og hvilket siden har ført til en gedigen julepynt-samling bestemt af børn  – needless to say at vi har en del glimmerheste, hunde og biler.

 

About Sissel-Jo Gazan

Forfatter, biolog, mor til tre, bor i Berlin på 10. år og skriver om alt det, du ellers ikke lige ville finde.
Comments
2 Responses to “Julestemning überall”
  1. Henriette E. Møller siger:

    Jeg kommer helt i julestemning bare ved at læse din blog. Tak for alle dine gode tips. Og rigtig glædelig jul.

Leave A Comment