Læsestof to go

Jeg har sagt det før, og jeg siger det (gerne) igen: Berlinerne kan noget med at gøre litteratur nærværende i det almindelige gadebillede og liv. Der bliver skrevet på byens facader og mure, hver dag i ugen bliver der holdt oplæsninger flere steder i byen, og der bliver byttet bøger (læs om Bücher boxx her og Bogtræet her) på kryds og tværs.

Studio Tim Raues bagvæg er et stykke af den oprindelige mur

220px-Anderesland02220px-Anderesland021da40080e1a754c7ed7e10f1d4868dd6

IMG_6865

Jeg er selvfølgelig begejstret! Bogen lever – ikke kun i sofaen under et uldtæppe med et kop te, men ude i det rigtige, pulserende liv. I Berlin ser man desuden masser af mennesker i alle aldre læse, i U-Bahnen eller på sporvognen, ikke kun den evindelige dimsen med (not so) smartphones. Og selv boghandlerne lever. Alt fra Herschel Buchhandlung i min gade, den lokale bogpusher, hvor ejerne har håndplukket og læst alle de titler, hun sælger, til Dussmann i Friedrichstrasse, et fire etagers kulturvarehus-mekka-slaraffenland, hvor enhver bogelsker skal berede sig på sved i håndfladerne og hjertebanken.

dussmann-2

Det fire etagers kultur-indkøbscenter Dussmann i Friedrichstraße

Og så alt det ind imellem, fx Ocelot, not just another bookstore, en virkelig fin boghandel på Brunnestrasse, hvor man kan få kaffe og kage, og har direkte adgang til Philip Schaefer Biblioteket i baghuset, eller den lillebitte litteratur guldgrube Saint Georges Bookshop i Wörterstrasse, hvor det er svært at vende sig pga. pladsmangel, men hvor man til gengæld let bliver væk i bøgerne.

Forleden fik jeg øje på denne helt fantastiske indretning på Alexander Platz U-Bahn station, nede ved linje U8. En automat med slik, cola og litteratur. Hvem er det også, der har bestemt at man partout skal stå og junke tomme kalorier, mens man venter på sin afgang, når man ligeså godt lige kan få et skud Göthe eller en knaldroman, eller – hvis man er med børn – trække en pixibog til at forsøde ventetiden. Læsestof to go – genialt!

Hvis I vil holde jer orienterede om litterære arrangementer kan jeg varmt anbefale det ene af følgende to tidskrifter, Zitty og  Tip , der udkommer hver 14. dag. Her kan man finde alt der rører sig af kultur i byen af både store og små arrangementer – også online selvfølgelig.

IMG_7576

God læselyst og god påske!

 

 

About Sissel-Jo Gazan

Forfatter, biolog, mor til tre, bor i Berlin på 10. år og skriver om alt det, du ellers ikke lige ville finde.
Leave A Comment